fbpx
Lelki méregtelenítés, nem csak böjt idején
Erről szól a cikk:

ÍGY VIGYÁZZ A LELKED ÉPSÉGÉRE!

Lelki méregtelenítés – nem csak böjt idején.

Pandémia túlélési tippjeim

Te szoktál böjtölni? – kérdezték tőlem a napokban.

Nem – válaszoltam. Majd kicsit gondolkodva hozzátettem, hogy bizonyos értelemben mégiscsak szoktam. Hiszen a böjt nem csak méregtelenítés, nagytakarítás, és kiürítés, de  felkészülés is. Sőt azt hiszem elcsendesedés is. És főleg lehetőség a befelé figyelésre.

Erre pedig eszméletlen szükségem van.

Főleg 2021 márciusában, amikor mindenhonnan zúdul a valóságomba a veszélyhelyzeti figyelmeztetés. Amikor nem tudom úgy bekapcsolni a rádiót, hogy ne az érkezne meg hozzám, hogy  egyre rosszabbá, és félelmetesebbé válik a világ. Amikor lassan háborús helyzetnek éljük meg a hétköznapokat. A pandémia adatai: tények. Valóban több a pozitív teszteredmény mint eddig. Valóban mutálódik a vírus. És ez valóban új és ismeretlen helyzet.

De vajon mit tudok kezdeni mindezzel? Mi az, amire most ráhatásom van? Mi az, amit irányítani tudok ebben a bizonytalan, kevés kapaszkodót kínáló világban?

A válasz pedig most is az, mint mindig: csakis a gondolataimat. Ami persze baromi nehéz. Hiszen azok cikáznak ezerrel, és szívesen belekapaszkodnak a félelem horgaiba, és húznak egyre lejjebb és lejjebb.  Persze belekapaszkodhatnak mókás és vidám horgokba is. Ha kínálok nekik olyanokat. De most jóval több félelem alapú, mérgező horog épült ki bennünk.

Ezért hiszem, hogy soha nem volt olyan fontos a „lelki nagytakarítás”, és az elménk tisztán tartása mint korábban. Nem csak nagyböjti időszakban, hanem állandóan.

Ez nem megy mindig könnyen (sőt!), de ha elhatározod, hogy beleállsz, hogy figyelsz arra mit engedsz a valóságodba, már fél úton jársz. Ugyanis a tudatosítás az első és a legfontosabb lépés a változás felé.

Honnan tudod, hogy mi érdemes arra, hogy beengedd?

Nekem az érzelmeim az iránytűk. Ha örömet, várakozást, izgatott kíváncsiságot „tágulást”  érzek magamban, akkor biztos lehetek benne, hogy maximálisan javamra válik az infó. Ez persze nem azt jelenti, hogy az ellenkező hatású adatokat kizárom, vagy rózsaszínre festem. Azt jelenti, hogy tényként kezelem őket, és nem időzök többet velük, mint szükséges.  Tudatos vagyok arra, hogy hogyan hatnak rám. És tudatos vagyok arra is, hogy ez nem könnyű. A félelem nagyon erős érzelem. Véletlen sem korholom magam, ha mégis beszippantana. Ilyenkor nem hadakozom én se, de keresem a kapaszkodót: a reményt, az örömet, azt ami feltölthet.

Hogyan zárom ki, azt ami nem érdemes a beengedésre?

Elmesélem én mire figyelek:

  • a reggeli ébredést médiamentesen teszem. Nem nézem meg mi újság a nagyvilágban, hanem befelé figyelek, a légzésemre, és a szívemhez kapcsolódom pár percre.
  • szívesebben hallgatok reggeli készülődés közben zenét (kedvenc listát) mint rádiót. Azt tapasztaltam, hogy így jobban jelen vagyok az életemben, és arra tudok figyelni, amit éppen csinálok.
  • Valamikor elképzelhetetlen volt, hogy ha egyedül eszem ne olvassak közben. Ma már evés közben is jelen vagyok a pillanatban. Nem nézek telefont sem, és igyekszem az étel ízére koncentrálni. Ez persze nem megy mindig mert cikáznak a gondolataim, de törekszem rá, hogy elengedjem őket. 😊
  • igyekszem rendszeresen időt teremteni meditációra is. Ez duplán jótékony hatású, hisz az immunrendszert is erősíti!
  • Hétvégén szinte teljesen offline vagyok. Főzök, takarítok, tanulok, játszom, kirándulok: jelen vagyok abban amit csinálok. (Bár a zene az pl online szól közben. 😊 )
  • Szinte soha nem görgetem a Facebookot. Vannak tartalmak, oldalak amiket követek, de kb csak azokat nézem. Persze itt is el lehet csábulni még mindenfelé, de ezek már nekem válogatott tartalmak lesznek.
  • Minden nap szánok időt mozgásra is, ha másra nem reggeli átmozgató nyújtózkodó jógára. (Tudtad hogy a jóga erősíti az immunrendszert? )Hetente 3-4 alkalommal pedig futok, kint a levegőn!
  • Kapcsolódom a természethez. Ha lehet bringával járok, és szeretek gyalogolni is, hogy kiszellőzzön a fejem.

Találtál olyant ami jól hatna Rád is? Amit Te is be tudsz építeni az életedbe és még nem tetted meg? Egy próbát szerintem megér!

Ha van kedved kapcsolódj be díjmentes (2021 március végén induló) egyensúlyteremtő kihívásomba, ahol egy héten át, minden nap teszünk az egyensúlyunkért, a testi -lelki egészségünkért.

https://garaiorsolya.hu/tavaszi-egyensulyteremto-kihivas/

Tegyél magadért, és teremtsd meg a békét a világodban! Mert ez az egyetlen amire valóban van ráhatásod!

„Az egód azt mondja: ha minden a helyére került, békét találok. A lelked azt mondja: találd meg a békét és a helyére kerül minden” (Marianne Williamson)

 

 

 

Ajándék coaching eszközök, könnyebb legyen dönteni

Négyszemközti találkozó, coaching ülés jelentkezés.

Kiscsoportos munka Klubestek - workshopok

Ajándék coaching eszközök, a könnyebb döntésért

Négyszemközti találkozó, coaching ülés jelentkezés.

Kiscsoportos munka Klubestek - workshopok