fbpx
Válaszd Önmagad! Feladás helyett, kezdd újra tudatosan – avagy a sikeres szokáskialakítás lépései
Erről szól a cikk:

Így változtass bölcsen a szokásaidon

 

Tudod miért fogy el januárban már délelőtt a Pur-Pur kenyér a kedvenc pékségedből?

Azért amiért a fittness termek is megtelnek ilyenkor. Meg a futópályák. No meg a nyelvtanfolyamok.Januárban még javában tart az “új év – új élet” és “fogadom hogy idén más lesz…” időszak.

Ilyenkor még magas a motiváció a változásra, változtatásra. 

Ez a motiváció azonban rohamosan fogy ahogy múlik az idő, s ezt a pékségek, edzőtermek és nyelvtanfolyamok vezetői is tanúsítják. Ha Neked is volt már feledésbe merült újévi fogadalmad, elsorvadt életmódváltásod, akkor  tudod miről beszélek. 

 Legyinthetsz, hogy nem nagy ügy ez, nem is igazán akartál változtatni. Legyinthetsz, de a lelked mélyén ott marad a lenyomata ennek a tapasztalásnak is. 

Ott marad a tény, hogy az ígéreteid megszeghetők.

Ott marad a tapasztalat, hogy feladtad.

Ott a marad a sejtés, hogy nem vagy fontos magadnak, hogy nem veszed komolyan magad.

… és előbb utóbb mások sem fognak komolyan venni.

 Nem mindegy hát, hogy legyintesz, vagy kutakodsz egy kicsit, hogy megtudd mit tanít magadról ez a story, megtudd, hol kerül porszem, vagy kavics (?) a célmegvalósító, új szokást-kialakító gépezetedbe.

Ha pedig tudod, hogy hol az elakadás, egész komoly esélyed van a javítására is

 Az 5 legfőbb oka -tapasztalatom szerint-, amiért az újévi, új szokáskialakító fogadalmak 1 hónap alatt köddé válnak:

 

  • a kitűzött cél,  az új szokás nem dobbantja meg a szíved, nem a saját vágyad – naná hogy feladod
  • a kitűzött cél mélyén félelem húzódik meg – a félelem felőrli a kitartást
  • a cél nem igazán attraktív, az új szokás belépülés nem hoz majd minőségi változást az életedbe – nem fogsz tudni lelkesen tenni érte
  • nem készülsz fel a nehézségekre, és arra, hogy néha kitartás kell – leblokkolsz, ha belefutsz egybe
  • túl sok mindent akarsz megváltoztatni egyszerre – nem lesz energiád egyik változásra sem

 

Persze még lehetne folytatni a sort, de tapasztalatom szerint ezek a legjellemzőbbek, amik az idő előtti feladáshoz vezetenek. 

Jó hír viszont, hogy ezek ellen tudsz tenni. Akkor is, ha mire a cikket olvasod, már megszegted az idei fogadalmad.

Ne vár jövő januárig, az új évig, kezd újra MOST a szokáskialakítást!

Kezd újra máshogy, tudatosabban! Légy a saját vezérszurkolód, és edződ: formázd meg, formáld át, a célod! Olvasd el, hogy én hogy szoktam 🙂 .

1.) Első lépésként keresd meg mit fog hozni a változás az életedbe, miben leszel több ha beépül az új szokásod. Vizsgáld meg, hogy Te akarod-e a szokás változást, vagy a környezeted rágja már egy ideje a füled érte. Simán előfordul, hogy nem is tudatosul bennünk, hogy nem a saját céljainkat követjük, hogy “beadtuk a derekunkat”, pedig igazából nem is akarjuk a változást. Nem mondom hogy könnyű lefülelni a szituációt, de megéri, mert csak a saját belső célok mozgatnak meg bennünk végtelen nagy energiákat. Nem az gáz, ha kívülről jön a kezdeményezés, hanem ha az, nem válik belső saját üggyé, saját céllá.

Nézd meg tehát, hogy ha ez nem a Te célod volt, hogyan alakíthatod olyanná, ami már a sajátod. 

Pl. ne a maratont akard lefutni, mint anno apukád, hanem mondjuk válj rendszeres futóvá. Vagy válassz más kitartást igénylő sportot. Vagy válassz totál más mozgásformát. A lényeg, hogy formáld olyanná a szokásváltoztató célod, ami összhangban van Veled, az értékrendeddel, mert ez fogja megdobbanti a szíved, ez segít majd a kitartásban. 

Kitartás ugyanis kell. Nekem legalábbis rendszeresen duruzsol a Belső szabotőröm, és csábítgat a kényelmes, változásmentes állóvíz felé. Mivel tudom hová tartok, mit fog adni a változás nekem, ilyenkor csak emlékeztetem magam erre.

 

2.) Vizsgáld meg azt is, hogy örömből, szeretetből vagy félelemből akarod-e a változást. El akarsz kerülni valamit, vagy szeretnél elérni valamit? A félelem alapú célok alacsony energiákat mozgósítanak, míg a szívből jövő célokért hegyeket is el tudunk hordani. A szívből jövő célok energiát adnak, főleg, ha elképzeljük, hogy milyen érzés lesz a megváltozott és jobb énünkkel együtt élni. Én például azért dolgozom, hogy a mozgás (sport) és az egészségmegőrzés rutinná váljon az életemben, mert tudom, hogy azt a sok mindent amit még szeretnék megtapasztalni, megtanulni, megnézni, egészséges rugalmas testben tudom megtenni. Nem betegségtől félve sportolok, hanem az egészségemért. Arra emlékeztetem magam, hogy mi az a sok jó, amit kapok a mozgástól, és nem az elől menekülök, amit a mozgásszegény életmód hoz. Örömteli, lelkesítő végcél felé tartok, és nem menekülök valami sötét és félelmetes elől. Te miért szeretnél változtatni?

 

3.) Sok kis apró lépés, néha újrakezdés, módosítás, akadály legyőzés vezet egy-egy tartós szokásváltozás felé. Van nehézség amire fel tudunk készülni, és van amire nem. Nekem sokat segít ilyenkor is az önreflexió. Időről időre (minimum hetente) ránézek a haladásomra.

– Mi, miért nem működött? 

– Mi volt nehéz?

– Hogy tudnám azt könnyebbé tenni?

– Mit csinálhatnék másképp?

– Mi mások legjobb megoldása, és vajon mi lesz a velem kompatibilis ezekből?

– Mi az én legjobb megoldásom?

– És mi az a haladás, amiért elismerhetem magam?

4.) Kiemelten figyelek arra is, hogy bármilyen csábító gyökeres nagy változásokra törekedni, a túl sok cél fókuszvesztést, helyben járást, minimális változást hoz. Azt mondják túlbecsüljük azt amit 1 nap alatt el tudunk érni, és alul azt, amire egy év alatt képesek vagyunk. Nem tudom, hogy mindenki így van-e vele, de nekem eszméletlen hosszú napi listáim szoktak kanyarodni. Pedig Rómát sem egy nap alatt építették. Sok kis apró lépés egymás után, sorban, tartós változást hoz. Érdemes gyúrni rá, és nem mindent egyszerre akarni. Segít a választásban ha megkeresem, hogy mi az az EGYETLEN dolog a listán szereplők közül, ami minden mást feleslegessé vagy könnyebbé tesz?

 

És ha már az apró lépéseknél tartunk, még egy bónusz tipp a cikk végére :ismerd el a kis, apró lépéseket. Ismerd fel, és ismerd el a haladásod! Veregesd meg értük a vállad! Ne csak előre a cél felé nézz, hanem lásd és ismerd el a megtett utad! Meg fogsz lepődni mi minden van már mögötted! Mereíts erőt ezekből! 🙂

 

 

Végül pedig ne feledkezzünk el még egy fontos tényezőről a szokáskialakításban: önmagad megfigyeléséről, az önreflexióról. Légy jelenlét a saját életedben. Vedd észre, hogy mi húzódik meg a döntéseid mögött, főleg a céltól eltéítő döntések  mögött. Vedd észre, ha válaszút előtt állsz, ha feladni készülsz a magdnak tett ígéreted . Füleld le a Belső Szabotőröd, figyeld meg mivel csábítgat a könnyebb útra, a komfortzónán belül maradásra. Lehet hogy ma meggyőzött, de újrakezdhetsz.  Igen, újra és újra, a tapasztalataidat beépítve.  Szeretettel, örömmel, lazán s a vágyott jövőre, az ott megjelenő klassz érzésekre koncentrálva.

Emlékeztesd magad, hogy minden nap, sőt igazán minden pillanatban választunk. Választhatjuk az újrakezdést. Választhatjuk hogy ma bölcsebben cselekszünk, tanulva a saját storynkból.

Mire vársz még?

Ajándék coaching eszközök, könnyebb legyen dönteni

Négyszemközti találkozó, coaching ülés jelentkezés.

Kiscsoportos munka Klubestek - workshopok

Ajándék coaching eszközök, a könnyebb döntésért

Négyszemközti találkozó, coaching ülés jelentkezés.

Kiscsoportos munka Klubestek - workshopok