fbpx
Mi is az a coaching…
Erről szól a cikk: A coaching meghatározása és működése Valószínűleg hallottál már arról, hogy elakadások, döntési helyzetek, megoldásra coach-hoz fordulhatunk. Azt tapasztalom, hogy sok a bizonytalanság azt illetően, hogy is működik, és mire jó ez a folyamat. Gyakran keverik össze a terápiával, vagy épp a tanácsadással. Ebben a “definiálónak” szánt cikkben  az én szemüvegemen keresztül mutatom meg neked, a […]

A coaching meghatározása és működése

Valószínűleg hallottál már arról, hogy elakadások, döntési helyzetek, megoldásra coach-hoz fordulhatunk. Azt tapasztalom, hogy sok a bizonytalanság azt illetően, hogy is működik, és mire jó ez a folyamat. Gyakran keverik össze a terápiával, vagy épp a tanácsadással.

Ebben a “definiálónak” szánt cikkben  az én szemüvegemen keresztül mutatom meg neked, a hivatásom, „szakmáról, könnyedén” jelszóval. Körüljárjuk a fogalmakat, a működését, hogy miben más mint a többi ún. segítő beszélgetés. Írok arról, hogy szerintem mikor, milyen segítőt érdemes választani, és hogyan érdemes választani.Mesélek arról is, hogy mit jelent számomra a coaching. Gyere, tarts velem!

Mi is tehát a coaching? A coaching fogalma, definicója, az én fordításomban

A coaching olyan inspiráló beszélgetés sorozat, amit az ügyfél által meghatározott – magánéleti vagy üzleti- téma mentén folytatunk.  A megoldásfókuszú, strukturált négyszemközti ülések célja, hogy ráláss az erősségeidre, a lehetőségeidre, megtaláld a saját válaszaidat, tudatosan, bátran, önazonosan dönts, ha szükséges. 

A coaching tehát mélyre vívő, magadra fókuszáló, felismerések kereséséért indított beszélgetés, “ülés” sorozat. A folyamat eredményeként mélyül az önismereted. Megismered és elsajátíthatod a megoldásfókuszú kérdések technikáját, ami későbbi élethelyzetekben kiválóan használhatsz.  Segít, hogy az értékrendeddel, és önmagaddal harmóniában változtass, változz, fejlődj. Mindez bátorságot, magabiztosságot adhat a későbbi nehéz döntési helyzetek kezeléséhez.

A coaching főbb típusai 

 az ülés fókusza szerint

 • magánéleti vagy life coaching
 • business / vállalkozói coaching
 • vezetői (executive) coaching

A résztvevők száma és kapcsolat szerint:

 • egyéni 
 • párkapcsolati
 • team

Miben más a coaching, mint más, segítő, vagy képző szakmák?…..

Miben más a coaching, mint a terápia?

 Gyakran hasonlítják a coachingot a terápiás beszélgetésekhez. A legfőbb különbség, hogy amíg a coachingban jövőben elérendő célokért dolgozunk, a terápia fókuszában a múltbeli történések megértése, feldolgozása áll. A múltat az erősségek bázisaként, forrásaként használjuk, nem gyógyítjuk azt, mint a terápiában.

Miben más a coaching, mint a tanácsadás?

A coaching a legkevésbé sem tanácsadás. Az a célja, hogy a TE válaszaidat, megoldásaidat találjuk meg. Éppen ezért lesznek az ott megtalált lépések, célok, önazonosak, szívből jövők. Tudod, amiről azt érzed, hogy IGEN, EZ AZ. Amit valóban meg akarsz lépni, csináni, és nem azért teszed, mert úgy illik, azt várják, vagy mert a tanácsadó javasolja. 

Nem arról szólnak az ülések, hogy mit tennének mások, ha a helyedben lennének, hanem hogy fókuszált kérdések segítségével azt találd meg, ahogy Te akarsz haladni, vagy éppen dönteni. A Coachingban végig Te vagy a fókuszban.

Miben más a coaching, mint mentoring ?

A coaching – mint feljebb olvashattad – a TE legjobb döntésed, önazonos választásod meghozatalában segít. A legtöbb esetben úgy, hogy a coach maga nem ismeri pontosan azt a szakterületet ahol Te dolgozol. Nem is kell, hiszen nem tanácsot ad, és nem mentorál. Nem a szakmai tapasztalata átadásával segít, mint egy mentor. 

A cocah a szakmai dilemmák megoldásához új nézőpontok megtalálásra, és megvizsgálásra ösztönöz. Kérdésekkel segít, hogy tágabb és szűkebb perspektívából is ráláss a helyzetre, összegyűjts sokféle megoldási lehetőséget, s néha akár azt is megkérdőjelezd amit biztosan tudni vélsz.

Éppen ezért a coaching egy intenzív szellemi és belső munka.

Miben más a coaching, mint tréning?

Bár sok coach – én is –  dolgozik trénerként is, cocahing ülésen nem ebben a szerepben vagyunk jelen. Nem tudást adunk át, hanem a benned lévő tudást aktivizáljuk, segítünk új rendszerbe foglalni, vagy éppen alkalmazni. Ha mégis szükséged van fejlesztésre is, és a coachnak van azon a területen hiteles szakmai tudása, akkor ún skill coaching módszertant használva  megteheti ezt.

Gyakori téma például az üléseken a kommunikáció, az asszertiv kommunikáció, a visszajelzés adás stb. Ez tipikusan olyan téma, amiben egy coach, tud tudást átadni, és akár gyakoroltatni, integrálni is azt.

Miben más egy mély baráti beszélgetés, mint a coaching – avagy miért nehéz barátot coacholni

Egy baráti beszélgetés aranyat ér. Hihetetlen feltöltő, ha kiöntheted a lelked, és ha megvitathatjátok, hogy a barátod a saját nézőpontjából hogy látja a helyzetet. Sok esetben kiváló megfigyelésekkel gazdagodsz, de….

…. de mit szoktál kezdeni az “én ha a helyedben lennék” kezdetű tanácsokkal? Hányat fogadtál meg valóban? Hány javaslat alapján kezdtél igazi változást? 

Hányszor érezted azt, hogy nem rossz, nem rossz az indítvány, de….. de nem az igazi, valahogy nem rólad szól. Te igazából nem ezt csinálnád, sőt!, de nem tudod, hogy akkor mit tegyél, merre indulj, hogy fogj neki. 

Azt hiszem én pont az ilyen indítványok zsákutca érzései miatt örültem meg a coaching módszertannak sok – sok éve. A coach -kérdések és a coach- figyelem, ugyanis lehetőséget adnak a saját gondolataim, a saját utam megtalálására.

A baráti beszélgetések nagyon gyakran tanáccsal, a barát nézőpontjának, ötleteinek a megismerésével végződnek. Te viszont a saját legjobb megoldásod keresed. Igaz?

Hogyan működik a coaching? 

Mi is az a coaching ülés? 

A coaching ülés  a coach és a coacholt (coachee) között zajló 60 – vagy 90 perces célirányos, strukturált beszélgetés. Egy ülés, része magának a coaching folyamatnak, aminek a célja, hogy általad meghatározott állapotot, helyzetet elérd, vagy megközelítsd.

Minden ülésnek megvan az a célja, ahová szeretnél megérkezni, és ami szinte mindig beleillik a nagy egész folyamat -célba is. Ezeken az alkalmakon a fókusz, a figyelem, Rád a coacholtra irányul. Úgynevezett coach kérdések menten a Te saját válaszaidat, legjobb megoldásaidat keressük az adott témában.

Nem mondom el én hogy csinálnám, ha a helyedben lennék, mert nem vagyok ott. Helyette a kérdésekkel hívlak arra, hogy mélyítsd a témát, tágítsd a perspektívádat, vagy válts nézőpontot.

Nem ritka hogy speciális ún. coach eszközök, gyakorlatok, feladatok segítik a felismerések megérkezését. Ezek az eszközök hasonlóak pl a tréneri eszköztárhoz is. 

Ha szívesen kipróbálnád magadon,hogy milyen is egy képzeletbeli ülés, töltsd az önkócsóló kérdéstárat az oldalamról!.

Meddig tart, egy folyamat?

Egyes esetekben elég egyetlen ülés is, hogy megtaláld az utad, vagy döntést hozz, változtass. Néha elég, ha másik, a coach által javasolt “szemüvegben” nézel rá egy helyzetre, és azonnal tudod, hogyan csináld.

A leggyakoribb azonban, hogy 5-6 alkalom szükséges ahhoz egy helyzetet átláss, megdolgozz, feltárd az összes lehetőséget, és válassz. 

Jellemzően szükséges a 6 alkalom ahhoz, hogy fejlődj, változz, végig vidd a döntési folyamatod.Ilyen esetekben 2 ülés között dolgoznak benned a felismerések, “élesben” próbálhatod ki, hogy mi változik, ha Te változtatsz – pl a kommunikációdon, vagy éppen a feladat menedzseléseden. Előfordul, hogy a következő ülésig kapsz valamilyen kis gyakorlatot, pl önmegfigyelést adott szempontok mentén. 

Nehezebb témák, nagyobb ívű változtatási szándék vagy súlyosabb döntési helyzetben inkább 10 alkalmas ülésre szerződünk. Tipikusan ilyen helyzet volt, amikor pap ügyfelem keresett meg azzal, hogy szeretne kilépni a rendből. Ez a változás szinte az egész életét gyökeresen átírta, így jóval hosszabb folyamatot igényelt, mint egy klasszikus “munkahelyváltás”.     

Milyen változásokat eredményezhet a coaching? 

Úgy gondolom, és tapasztalom, hogy a legpozitívabb változás, hogy bátrabb leszel. Bátrabb, mert a legbelső önvalóddal, a szíveddel szinkronban lévő változást keressük és találjuk meg. Tudni, hogy egy döntésünk önazonos, még akkor is elképesztő erőt ad, ha döntés aztán (átmenetileg) “fájdalmas” változást, következményeket hoz. 

Mivel a folyamatban Te vagy a középpontban, jelentősen mélyül az önismereted, és ezzel együtt nő az önbecsülésed. Tisztába jössz az erősségeiddel, megismered a benned rejlő hatalmas potenciált, és jó eséllyel meg is mered mutatni azt.

Hiszem, hogy a folyamat eredménye a kiteljesedett, legjobb önmagát megtaláló, vagy az oda vezető úton nagyot előre lépő ügyfél

Az ülések céljának megfelelően változhatsz, fejlődhetsz önmenedzselésben, feladatmenedzsment, kommunikációban, konfliktus kezelésben stb.

A legnagyobb eredmény viszont hitem szerint a kiteljesedettség megélése, legjobb önmagad  megtalálása, vagy nagy lépés  az erre felé vezető úton.

Kinek (mikor) hasznos a coaching és kinek (mikor ) nem

Ha egy mondatban akarom összefoglalni, annak hasznos, aki meg akarja keresni a saját válaszait, és nem a csodára, vagy tanácsra vár. 😉

Kicsit bővebben:

A coaching nem varázseszköz. Akkor hat, ha az üléseken aktívan részt veszel, és nem fecsegésre készülsz. Ha azokat a változásokat amikre ráébredsz és megígérsz magadnak hajlandó vagy végig is vinni, vagy benne vagy, hogy kibogozzuk mi akadályoz még.

Akkor gyere coachingba, ha nem csak szeretnél, hanem akarsz változtatni, és meg akarod keresni a válaszaidat. Ez nem mindig könnyű út, de hihetetlenül felszabadító a megérkezés.

 Life coachingot érdemes választanod, ha….

 • Ha vannak céljaid, amiket egy ideje kergetsz már, de nem érsz igazán közelebb hozzájuk.
 • Ha nincsenek céljaid, és úgy érzed csak sodródsz.
 • Ha nem tudod pontosan miért is vagy “elakadva” de valahol, valami nem kerek.
 • Ha szeretnél jobb “ember” anya, társ, munkatárs, barát stb lenni, és ezért hajlandó vagy tenni is.
 • Ha szeretnéd hatékonyabban irányítani az életed.
 • Ha szeretnél önmagad legjobb verziója lenni.
 • Ha szeretnéd világosan kijelölni, és tartani a határaidat, és /vagy kérni amit szeretnél

A Business – üzleti coaching lehet számodra a megoldás,

ha a munka világában van “elakadásod”, ha ezen a fronton akarsz változtatni.

Tudd, hogy a válaszok benned, az emberben, az életedben vannak. Soha nem a problémát, hanem az embert coacholjuk.

Tipikus busieness témák például

 • hogy lépjek szintet a munkahelyemen
 • hogyan, merre fejlesszem a vállalkozásom
 • menjek vagy maradjak
 • hogy képviseljem magam, és előzzem meg a kiégést

Vezetőként tipikus téma

 • hogyan építsek magam köré csapatot
 • kiket és hogyan neveljek vezetővé
 • hogyan delegáljak 
 • hogyan fejlesszem az embereimet
 • hogyan legyek türelmesebb és következesebb vezető
 • hogyan szervezzem a feladatokat, a munkát

A leggyakoribb témák – amikkel engem keresnek meg az ügyfelek 

Coachként a folyamat kereteiért felelek, az ügyfél, (vagyis akár Te) pedig hozza a témát. Nem kell ismernem a szakterületet, hiszen nem tanácsot adok, hanem a saját legjobb megoldás megtalálást, a saját legjobb út végigjárását segítem. A lehetséges alternatívákat opciókat mindig ismeri az ügyfél, de néha nem látja a fától az erdőt. Ilyenkor segítenek a független nézőpontból érkező, még csak véletlen sem sugalmazó ún. coach kérdések. 

A tapasztalatom és a képzettségem – diplomás business coach –  alapján, szinte bármilyen témát, vállalhatok, mégis megvannak azok a területek, amik a leggyakrabban megtalálnak. Talán azt is mondhatom, hogy itt vagyok a leghitelesebb a külső szemlélő számára. 

 • Értékeink megismerése, tudatosítása, önbecsülés
 • Hogyan érezzem jól magam a bőrömben (válás után)
 • Célok megfogalmazása, megvalósítása, erőforrásaink felismerése
 • Változást segítő fejlesztési terv kidolgozása, kíséret a megvalósításhoz
 • Szokás audit, szokás változtatás
 • Akadályozó gondolkodási minták felismerése és felülírása
 • Egyensúly teremtés
 • Asszertivitás – békés önérvényesítés- fejlesztés
 • Stresszkezelés
 • Újrakezdés
 • Talpraállás vál(t)ás után

Javaslatok, hogy a lehető legeredményesebb legyen a folyamat. 

Coaching folyamatban akkor tudsz tapasztalatom szerint a leghatékonyabb  lenni, ha saját elhatározásból, saját belső igényedet felismerve érkezel. 

Ha szúr annyira az a bizonyos szög, hogy változtatni akarsz.

Ha elhiszed, hogy nincs szükséged tanácsra, csak a válaszaid, ötleteid előhívására.

Ha beleállsz a feladatba és törekszel a válaszaid megkeresésére, a lehetőségek felszínre hozására. Ha hagyod, hogy az ülés tovább rezegjen benned, és nem ugrasz utána azonnal fejest egy elmélyülést igénylő feladatba. Ha 2 ülés között azon vagy, hogy alkalmazd, a gyakorlatba ültesd, kipróbáld, megvalósítsd a tapasztalataidat.

Hogyan válassz coachot – szerintem

A Coaching bizalmi szolgáltatás. Változásra, –  fejlődésre szerződünk – ám ezt nehezebben tudjuk mérni mint pl egy tanárnál, könyvelőnél, vagy iparosnál. Ráadásul coachingban ülni csodás állapot, hiszen figyelmet és elfogadást kapunk. 

Ám a ventilálás, beszélgetés nem coaching. Része az ülésnek, de ha az elcsúszik fecsegés, történet-megosztás irányba, akkor a változás, amiért a folyamatot elindítottuk sokat késhet. Pillanatnyi megkönnyebbülést kaphat a lelkünk, de a haladás érzés hiánya is ott kísért majd.

Honnan tudhatom tehát, hogy mennyire fogja tartani majd a coachom a kereteket, és húz vissza a jelenbe, a témába, ha elkalandoznék?

Előre, – honlap, vagy blog cikkek, posztok alapján – nem lehet jósolni.

Jelzés értékű lehet ugyanakkor: a bevezető, alapozó, “nulladik” ülés, aminek a célja, hogy eldöntsük működik-e köztünk a kémia, tudunk-e és akarunk-e együtt dolgozni. Célszerű itt arra is figyelni, hogy pl. : 

Fókuszban voltam-e voltam-e én, az ügyfél, vagy laza beszélgetéssel telt az ülés?

Kérdések mentén célirányosan haladunk -e előre?

Mennyire éreztem biztonságban,illetve elfogadva magam?

Beszéltünk.-e legalább érintőlegesen arról, hogy milyen változást szeretnék, hová akarok érkezni, mit várok a folyamattól. A célkitűzés, és annak finomítása ugyan már a valódi folyamat, azaz az első ülések témája, de jelzésértékű lehet, hogy szóba kerül-e ez, a bizalmat szavazó 0. ülésen.

Támpont lehet a coach szakmaiságáról, – bár ezt nem minden coach osztja meg a honlapján, – hogy mit tesz a folyamatos szakmai fejlődéséért, pl jár-e képzésekre, és szupervizioba.

Érdemes lehet megnézni a honlapon, az ügyfélvéleményeket is, ám mindez eltörpül a személyes találkozás, a 0. ülés élménye mellett. Sokat ad, ha kipróbálnod az ismerkedő, helyzetelemző, vagy jelenértékelő bevezető találkozót, ha van erre lehetőséged!

Maradt még kérdésed? Van amire nem tértem ki, pedig érdekelne?

Írj nekem a kapcsolat menüpont űrlapján: https://garaiorsolya.hu/kapcsolat/

Szívesen megtapasztalnád a folyamatot? Válassz a lenti menüből, a négyszemközti találkozó/coaching ülés jelentkezést. Az ismerkedő ülés kockázatmentes, tudod arról szól, hogy eldöntsük tudunk-e együtt dolgozni, így nem jár díjfizetési kötelezettséggel sem.

Ajándék coaching eszközök, a könnyebb döntésért

Négyszemközti találkozó, coaching ülés jelentkezés.

Kiscsoportos munka Klubestek - workshopok